HOUTSOORTEN

Een passie voor hout

Hier vind je een overzicht van de houtsoorten waar we vaak (en graag) mee werken. Het zijn allemaal houtsoorten die een lange levensduur garanderen. Staat het hout dat jij in gedachten had hier niet tussen? Geen zorgen, deze lijst is lang niet volledig. Contacteer ons voor meer info.

Afrormosia

Buitenconstructies - Ramen - Deuren - Vloeren - Gevelbekleding
Afrormosia is een heel stevige en duurzame houtsoort en is tegen vele chemische stoffen bestendig. Ook is deze houtsoort vrij gemakkelijk te bewerken & te behandelen. Afrormosia geeft een trage verkleuring bij buitengebruik.

Afzelia

Binnen- en buitenconstructies - Vloeren - Poorten - Gevelbekleding - Bouwconstructies - Tuinmeubelen
Afzelia is een zeer mooie en warme houtsoort met vaak een prachtige tekening. Het vergrijst gemakkelijk en is zeer stabiel voor binnen- en buitengebruik. Het is gemakkelijk te bewerken en is een zeer duurzaam materiaal.

Azobé

Poortpalen - Zware constructies - Wagonbodems - Treinliggers - Waterwerken - Buitenconstructies
Azobé is een zeer donkere en zware houtsoort. Azobé is zeer moeilijk te bewerken. Deze houtsoort wordt vaak gebruikt bij zware constructies die weinig bewerkingen vragen. Het vergrijst langzaam en is uiterst duurzaam.

Douglas / Oregon

Structuur - Ramen - Deuren - Buitenconstructies - Gevelbekleding - Trappen - Parket
Douglas is een naaldhoutsoort, in tegenstelling tot de andere die op deze pagina worden weergeven. Deze houtsoort is zalmkleurig tot roodbruin wanneer deze vers geschaafd of gezaagd wordt. Deze houtsoort is vrij duurzaam en laat zich zeer gemakkelijk bewerken. Douglas kan vrij snel verkleuren tot een grijzere en visueel oudere houtsoort. Het kan vrij gemakkelijk gaan kromtrekken of scheuren bij een verkeerde stapeling.

Eik

Poorten - Gevelbekleding - Tafels - Vloeren - Meubels - Interieurafwerking - Deuren
Eik is één van de mooiste houtsoorten volgens ons (en vele anderen). Het is gemakkelijk te bewerken en heeft een stabiele duurzaamheidsklasse. Bij buitengebruik gaat deze langzaamaan vergrijzen, tenzij een behandeling wordt voorzien. Bij binnengebruik kleurt deze echter naar een gezellig, warme, (licht)bruinachtige kleur.

Fineer

Diktes: 9/11/17/19/23/26/29/38mm – Standaard afmeting: 3050 x 1300mm
Bij fineer wordt een mdf of spaanplaat gebruikt als basis en vervolgens aan beide zijden een fineerlaag gelijmd van eik, afrormosia, notelaar, etc. Deze plaat is een zeer stabiele plaat en een perfecte alternatief op massief hout bij maatwerk waarbij het werken van het hout minimaal moet zijn. Toepassing: afwerking en fronten, vaak in combinatie met een behandeling naar keuze. Verschillende types: eik, afrormosia, notelaar, etc.

Iroko

Buitenconstructies - Gevelbekleding - Tuinmeubelen - Terrassen - Bodem
Iroko is een mooie donker- tot soms lichtbruine houtsoort met een knappe houtstructuur. Het is een stabiele en vrij duurzame houtsoort die gemakkelijk vergrijst bij buitengebruik.

Laminaat

Diktes: 8/10/16/18/22/25/28mm – Standaard afmeting: 2800 x 2050mm
Laminaat is een spaanplaat waarbij er meerdere melaminelagen gelijmd worden aan beide zijden. Dit vel kan in allerlei kleuren worden verwerkt op de spaanplaten. De platen zijn zeer slijtvast en onderhoudsvriendelijk en is stootvaster dan melamine. Toepassing: Afwerking en fronten.

Massaranduba

Buitenterrassen - Buitentrappen - Waterwerken
Massaranduba is een donkerbruin en uiterst duurzaam. Het is nog relatief gemakkelijk te bewerken maar trekt eveneens gemakkelijk krom. Het wordt ook voornamelijk gebruikt voor buitenterrassen.

MDF

Diktes: 6/9/12/15/18/22/30/38mm – Standaard afmeting: 2440 x 1220mm of 3050 x 1220mm
Toepassing: afwerking en fronten, vaak in combinatie met lak naar keuze. Verschillende types: Standaard MDF (bruin), vochtwerende MDF (groen), brandwerende MDF (rood), verder is MDF ook in het zwart beschikbaar.

Melamine

Diktes: 8/10/16/18/22/25/28mm – Standaard afmeting: 2800 x 2050mm
Melamine is een spaanplaat waarbij een vel melaminehars gelijmd wordt aan beide zijden. Dit vel kan in allerlei kleuren worden verwerkt op de spaanplaten. De platen zijn zeer slijtvast en onderhoudsvriendelijk. Toepassing: Corpus (binnenkast), afwerking en fronten.

Multiplex

Diktes: 5/8/12/15/18/22/25mm – Standaard afmeting: 2500 x 1250mm
Multiplex is een zeer duurzaam plaatmateriaal bestaande uit verschillende lagen hout die op elkaar verlijmd worden. Deze lagen zijn kops ook altijd zichtbaar en vaak zeer mooi te integreren in interieurontwerpen. Toepassing: afwerking en fronten, vaak in combinatie met een behandeling naar keuze.

Padoek

Poorten - Meubels - Binnen- en buitenconstructies - Gevelbekleding - Versieringen - Tafels
Padoek is een fel-rood/oranje houtsoort die vaak zeer schone tekeningen weergeeft. Het is zeer gemakkelijk te bewerken maar geeft wel zeer giftige stoffen vrij. Deze houtsoort kan snel en heel mooi vergrijzen zonder tekening te verliezen. Het is een zeer duurzaam en uiterst stabiele houtsoort voor binnen- en buitengebruik.

Benieuwd naar meer? Vind nog meer houtsoorten op houtinfo.nl